Kommande program

7/4 Lördag. Workshop i Biparadiset. Hur kan vi gynna den biologiska mångfalden med olika insatser i mindre skala. Vi testar lite olika saker och lär oss om ”Veteranisering” av träd, mulmholkar, gräsbränning, eller kom med egna idéer. Vi räknar med att g öra en del praktiska saker, så oömma kläder efter väder. Vi samlas vid Biparadiset kl. 10.00. Parkering finns vid Ugglestigen. Föreningen bjuder på dryck, grillkorv med bröd, kaffe och kaka. Ansvariga: Pär Svensson och Lars Schale

14/4 Lördag. Naturinventeraren Örjan Fritz och Örkelljunganaturen. En spännande exkursionsdag utlovas då färden går upp till Långaltsmyrområdets skogar och myrar. Örjan Fritz har som bekant under de senaste två åren lagt ned ett stort jobb med att uppdatera kommunens Naturvårdsprogram. Några av Örjans specialiteter är skogarnas lavar och mossor vilka kommer att ägnas ett närgånget intresse denna vårliga aprildag. Glöm därför inte lupp, men tag även med kikare, fika, stövlar och rätt klädsel. Samling vid Netto kl. 08.00. Ansvarig: Patric Carlsson


Välkommen till Biparadiset

Vi börjar en ny sässong i Biparadiset.
Foto: Pär Svensson

Nytt på hemsidan:
(uppdaterad 2018-03-20).

Synpunkter, tips och förslag välkomnas. / Zigge

Föreningen finns också på Facebook.

http://www.pollinerasverige.se/ Biparadiset finns med på Pollinera Sverige.

Upprop!
Under våren 2018 kommer orren att inventeras i hela Skåne. Vi i ÖN kommer att försöka räkna orrarna i kommunen och även göra besök på en del gränsmyrar mot Hässleholm. Vi är mycket tacksamma för alla noteringar av orrar i år. Både hörda och sedda fåglar är av intresse. Rapportera på artportalen, eller skriv i obsboken här på hemsidan. Det går också bra att maila eller ringa till Janne Johansson, Björn Herrlund eller Patric Carlsson. Kontaktuppgifter finns här på hemsidan. Lyssna på orre! Karta.

Meddelanden:

Det är dags att sätta upp holkar! Vi säljer egentillverkade mesholkar för 100:-/styck (starholkar 150:-, uggleholkar 200:-). Kontakta Björn Herrlund tel 0709-515 323 eller bjornherrlund@gmail.com.

Nästa Alcedonummer planeras komma ut i maj. Vi har tänkt ställa samman ett nummer med SKOG som tema. Känner du att du vill medverka med en upplevelseartikel eller någon annan form av artikel med koppling skog, hygge, växter, djur, rekreation, framtidsförhoppningar - så hör av dig till någon av oss i redaktionen!! Om du inte skriver artikeln själv kan vi kaske hjälpas åt. Telefonnummer hittar du under "Kontakt-fliken" här intill!

Förstaobsar 2018 (Hela listan inkl. signaturer)
Dubbeltrast (17/3 SN)
Stare (17/3 SN)
Tofsvipa (17/3 SN)
Fiskmås (16/3 PC)
Sånglärka (13/3 Ö

Citatet:
Utan tvivel är man inte riktigt klok.
Tage Danielsson


Projekt "Floran i Örkelljunga" finns nu som pdf-filer under Flora.
Bilder på våra trollsländor finns under Galleri.